Pepermunt – Mentha piperita

Pepermunt - Mentha piperita
Pepermunt – Mentha piperita

De Pepermunt is een plant uit de Lipbloemigenfamilie. Dit, in combinatie met de manier waarop de bloemen aan de bloeistengels zitten, namelijk alle kanten op gericht, laat zien voor welk type mens deze plant goed gebruikt kan worden. Dat is de zorgverlenende mens die alles naar zich toe trekt. Dit is iemand die zoveel indrukken krijgt, dat hij of zij liever af en toe alleen is om alle indrukken te verwerken.

Deze typologie zie je terug in de werking van dit mooie kruid. Het helpt namelijk op alle gebieden te verteren. Dat wil zeggen op mentaal gebied, zoals bij te veel indrukken die binnen komen, en ook op het gebied van de spijsvertering. Klachten waaraan je dus kunt denken zijn hoofdpijn door drukte en zonnesteek of sauna, zenuwuitputting en zenuwpijn. Op het gebied van de spijsvertering kun je denken aan bijvoorbeeld te veel maagzuur, misselijkheid, overgeven, galstenen, geelzucht, infecties en ontstekingen. Pepermunt heeft een pijnstillende werking doordat de menthol invloed heeft op de sensorische zenuwen. Ook fijn om uitwendig te gebruiken bij muggenbeten dus! Daarnaast heeft Pepermunt een licht antiseptische en slijmafvoerende werking op de luchtwegen. Heel fijn bij verkoudheid en het wordt zelfs ingezet bij emfyseem en astma.

Een leuk weetje is dat Pepermunt wel de libido van mannen stimuleert, maar níet hun vruchtbaarheid… Maar om hier op te vertrouwen als voorbehoedsmiddel? Beter van niet natuurlijk. Wél heel goed is Pepermuntthee na een zware maaltijd of wanneer je geestelijk alert wil zijn. Muntblaadjes op een lekkere gebakken zalm smaakt ook erg lekker. Pepermunt is overigens heel makkelijk in de eigen tuin te kweken. Een fijn kruid om altijd bij de hand te hebben.

PlantAARDIGE groet,
Merel Burggraaf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s