Kaasjeskruid – Malva sylvestris

Muskuskaasjeskruid
Muskuskaasjeskruid

Vanmiddag hebben John en ik heerlijk buiten in de natuur vertoefd. Even dacht ik dat ik het zeldzame Vijfdelig Kaasjeskruid (Malva alcea) had gevonden, waar ik heel blij mee zou zijn. Maar dichterbij gekomen zag ik aan het blad dat het Muskuskaasjeskruid (Malva moschata) was. Ook prachtig natuurlijk! Een foto hiervan zie je hierboven, genomen door John. Muskuskaasjeskruid is familie van het geneeskrachtige Groot Kaasjeskruid (Malva sylvestris) en is zelf ook in lichte mate geneeskrachtig.

In de Kruidengeneeskunde (Fytotherapie) gebruiken we vooral Groot Kaasjeskruid.  Op de foto hieronder kun je goed het verschil zien met het Muskuskaasjeskruid. Het Groot Kaasjeskruid heeft donkere strepen op de bloemblaadjes. Ook heeft het veel grover blad dat niet diep is ingesneden.

Groot Kaasjeskruid
Groot Kaasjeskruid

Het Groot Kaasjeskruid bouwt de slijmvliezen en de huid op. Alles in het lichaam is bedekt met slijmvliezen en de delen die in contact staan met de buitenlucht zijn over het algemeen bedekt met huid. De slijmvliezen en de huid zijn dan ook erg belangrijk als eerste onderdeel van het immuunsysteem, namelijk het aspecifieke immuunsysteem. Simpel gezegd zijn slijmvliezen en huid de eerste barrière voor indringers. Groot Kaasjeskruid bouwt dit systeem op en verbetert op die manier het immuunsysteem.

Het is ook een kruid dat de bevalling bevordert en dus gebruikt kan worden als de weeën niet doorzetten. Hier moet je niet zelf mee aan de slag gaan natuurlijk, maar altijd onder begeleiding van een Fytotherapeut. Ook betekent dit dat je het kruid beter niet kunt gebruiken als je zwanger bent. Je kunt het wel veilig als olie gebruiken om de huid te ondersteunen.

Groot Kaasjeskruid en Muskuskaasjeskruid zijn algemeen voorkomend en kleuren bermen en velden mooi roze.

Wil je graag je gezondheid een helpende hand bieden, neem dan gerust contact met me op voor een consult. Op de pagina ‘consult’ zie je hoe dit in zijn werk gaat in mijn praktijk.

PlantAardige groet!
Merel Burggraaf

Advertenties

Gepubliceerd door Merel Burggraaf

merelburggraaf.com for equine art lappielapin.nl voor mijn kinderboek

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: