Ogentroost - Euphrasia officinalis
Ogentroost – Euphrasia officinalis (bron: Wikimedia)

De afgelopen weken ben ik meermalen oogontstekingen tegen gekomen. Het leek wel een epidemie!

Het begon met ons konijn Lapje (ook wel bekend van mijn kinderboek ‘Lappie Lapin Royaal Konijn’, www.lappielapin.nl). Ze had zulke tranende ogen met viezigheid. De ene keer het ene oog, de andere keer het andere oog. Ogentroost is dan het eerste middel waar je aan denkt en dat hadden we op voorraad, dus natuurlijk hebben we dit in haar drinkwater gedaan. Dieren reageren meestal erg snel, maar er gebeurde zelfs na enkele dagen niets helaas. Daarop heb ik nog maar eens onderzoek gedaan, Bosaardbei werd genoemd. Dat groeit achter ons huis in het bos waar we vaak even gaan wandelen. Natuurlijk hebben we gelijk wat blaadjes voor Lapje geplukt. Nogmaals dieren reageren vaak erg snel als je het juiste middel hebt. Nu dus ook, gelukkig! De volgende dag had Lapje geen traanogen meer en het is ook niet meer terug gekomen. Wat ben ik dan toch weer blij met onze mooie natuur!

Prachtige oude plaat van de Bosaardbei (bron: plantillustrations.org)
Prachtige oude plaat van de Bosaardbei (bron: plantillustrations.org)

Later kreeg ik zelf een beginnende oogontsteking en heb ik direct Ogentroost gebruikt (tinctuur) en mijn oog met zoutwater gespoeld. Het werd gelijk minder en binnen 2 dagen was het over.  Het bleef echter niet bij mijn eigen ogen. Verschillende mensen kwamen naar me toe met een oogontsteking. Gelukkig waren de ogen allemaal weer snel ‘de oude’ zodra er begonnen werd met kruiden en spoelen met zout water.

Wat ik wel heel erg vond, was dat aan sommige mensen de meest vreemde adviezen werd gegeven door hun huisarts. Daarom wil ik graag duidelijk zijn over het volgende.
Het is niet voldoende je ogen te spoelen met gekookt (en natuurlijk afgekoeld!) water. Ons hele lichaam bevat ‘zout water’ (om het maar even simpel te houden). Het is daarom beter voor de slijmvliezen (van onder andere de ogen) te spoelen met een zoutoplossing in de volgende verhouding: 1 theelepel zout opgelost in 100 ml water. Dit prikt niet in de ogen en reinigt wel.
Daarnaast is het ondersteunen met kruiden heel zinvol, maar neem daarvoor contact op met een gediplomeerd Kruidengeneeskundige. Ogentroost kan een goed middel zijn (tinctuur om in te nemen en/óf het oog spoelen met een infusie van het kruid). Maar nogmaals, liever in overleg met een Kruidengeneeskundige en natuurlijk altijd eerst een diagnose laten stellen door een arts.

Het oog is een prachtig mechanisme!
Het oog is een prachtig mechanisme!

Het meest vreemde wat ik gehoord heb van een cliënt is dat de arts adviseerde het ontstoken oog te spoelen met babyshampoo, als gekookt water niet hielp. Doe dat alsjeblieft nooit! Shampoo droogt de slijmvliezen uit en dat is ook precies wat deze dame voelde. Babyshampoo kan uiteraard nooit het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleren. Een milde zoutoplossing en kruiden daarentegen zijn iedere keer weer een succes gebleken. Zo ook deze keer.

Met dank aan de Natuur!
PlantAardige groet,
Merel Burggraaf

 

Advertenties

Gepubliceerd door Merel Burggraaf

merelburggraaf.com for equine art lappielapin.nl voor mijn kinderboek

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: