Zomerse Tijm Voor Winterse Klachten

Thymus vulgaris in bloei
Thymus vulgaris in bloei

Tijm is echt een van mijn lievelingskruiden. John en ik hebben het ook altijd staan en het is al menigmaal mijn redding geweest. Het is het eerste kruid waarvan ik tijdens mijn opleiding zelf de snelle en effectieve werking ondervond.

We hebben allemaal wel van die ‘vaste’ kwaaltjes of in ieder geval die ene zwakke plek die opspeelt als we spanning hebben of bijvoorbeeld ziek zijn. Bij mij zijn dat mijn longen. Als ik verkouden ben of griep krijg en ik niet genoeg rust en ruimte voor mezelf neem om dit uit te zieken, dan slaat het op mijn longen. Als kind, en eerlijk gezegd ook later nog tot in de Kruidenopleiding had ik zo’n beetje heel de winter last van mijn longen, en dan heb ik het over benauwdheid en slijm op de longen. Heel vervelend vond ik dat. Ik moest altijd acetylcysteine van de apotheek gebruiken om mijn longen makkelijker vrij te kunnen houden.
Tot mijn docent me zei dat ik Tijm moest pakken, ieder uur 10 druppels. Binnen no time had ik weer lucht. De ontstekingen in mijn longen verdwenen in de dagen erna, de hoestprikkel verdween en mijn longen werden weer schoon. Wat me opviel was het volgende. Ik was natuurlijk altijd blij met de acetylcysteine omdat ik daardoor wat makkelijker mijn longen kon vrijhouden, maar met de Tijm merkte ik iets heel anders. De werking ging verder dan alleen symptoombestrijding. De werking van Tijm is bacteriedodend, ontstekingsremmend, hoestprikkeldempend en het is een expectorans. Met Tijm heb ik nog maar een week per jaar last. Dan gebruik ik direct Tijm en ben ik er zo snel weer van af. En dan heb ik het natuurlijk niet over die suikerige siroop met 1% Tijm! Ik heb het over de oertinctuur. Met de acetylcysteine had ik misschien wel weer lucht tussendoor, maar de onderliggende klacht hield veel langer aan.

Niet bij alle long- en verkoudheidsklachten is Tijm het beste middel. Een deskundig advies is nog steeds nodig om het meest efficiënte kruidengeneeskundige middel in te zetten. Heb je een verkoudheidsklacht, griepklachten of een andere eenvoudige klacht, dan kan een telefonisch consult vermoedelijk genoeg zijn om weer snel op de been te zijn. Telefonische consulten zijn mogelijk op maandag en woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Het gesprek duurt maximaal 10 à 15 minuten en kost 20 euro. Het telefoonnummer waarop ik bereikbaar ben is 0619802463.

Ik hoop dat je de winter gezond door komt!
Hartelijke groet,
Merel

ps. ik adviseer iedereen ook altijd naar de huisarts te gaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s